/

05/11/2023

Ograničenja u oglašavanju na Facebooku i Instagramu: Kako ih razumjeti i kako se s njima nositi

Ograničenja u oglašavanju na Facebooku i Instagramu

Oglašavanje na društvenim mrežama postalo je ključna komponenta uspješnih marketinških kampanja. Međutim, platforme poput Facebooka imaju svoja pravila i smjernice kojih se oglašivači moraju pridržavati. U slučaju da se ne poštuju ta pravila, mogu se primijeniti ograničenja u oglašavanju. U ovom blogu, istražit ćemo što su ta ograničenja i kako se s njima nositi na Facebooku.

Kako saznati o ograničenjima u oglašavanju?

Ako ste ograničeni u oglašavanju na Facebooku, primit ćete obavijest na samoj platformi. Ako ste omogućili primanje obavijesti putem e-pošte, također ćete dobiti obavijest putem e-maila. Da biste saznali više o tome što možete poduzeti sljedeće, posjetite odjeljak za podršku poslovanju (Business Support Home).

Osim pregledavanja oglasa, Facebook prati i istražuje ponašanje oglašivača na svojim platformama. U nekim slučajevima, mogu se primijeniti ograničenja koja ograničavaju sposobnost oglašavanja. Ova ograničenja namijenjena su zaštiti korisnika od loših iskustava te podršci značajnim povezivanjima putem Meta tehnologija.

Kada se primjenjuju ograničenja u oglašavanju?

Ograničenja u oglašavanju mogu se primijeniti iz različitih razloga:

 1. Sumnja na kompromitiranje Meta poslovnog računa ili poslovnih resursa ili hakiranje istih. Više informacija o tome kako zaštititi hakirani račun možete pronaći na platformi.

 2. Oglašivač ne ispunjava zahtjeve za dvofaktorsku autentifikaciju radi osiguranja računa.

 3. Oglašivač je nov, što može rezultirati ograničenjima u dnevnom trošku ili pristupom određenim funkcijama dok se ne osigura da dosljedno prati pravila.

Koja ograničenja mogu biti primijenjena?

Ograničenja u oglašavanju mogu uključivati:

 • Ograničenja u dnevnom trošku, tj. koliko oglašivač može potrošiti dnevno.
 • Gubitak pristupa određenim značajkama oglašavanja.
 • Gubitak sposobnosti oglašavanja putem Meta tehnologija.

Ograničenja zbog kršenja pravila

Ako se utvrdi da oglašivač ne prati standarde oglašavanja Meta ili druge politike i uvjete, mogu se primijeniti ograničenja. Ova ograničenja mogu utjecati na Meta poslovni račun, račun za oglašavanje, stranicu (Page) ili korisnički račun.

 • Meta poslovni račun: Vrsta računa koja povezuje i centralizira poslovne resurse poput Facebook stranica, Instagram računa, računa za oglašavanje i kataloga proizvoda putem Meta tehnologija kako bi se omogućilo zajedničko upravljanje tim resursima kao jedinstvenim internetskim poslovanjem.

 • Račun za oglašavanje: Račun koji se koristi za upravljanje oglasima na Meta tehnologijama, omogućavajući oglašivačima stvaranje oglasa i oglašavačkih kampanja, plaćanje oglasa te pregled uvida i analitike.

 • Stranica (Page): Proizvod koji omogućuje pojedincima i tvrtkama stvaranje prisutnosti na Facebooku i povezivanje s Facebook zajednicom. Svaki oglašivač treba imati stvorenu Facebook stranicu prije nego što može oglašavati.

 • Korisnički račun: Korisnički račun, kao što je Facebook račun ili Instagram račun, predstavlja račun konkretnog pojedinca koji oglašava putem računa za oglašavanje. Ograničenja na korisničkom računu utječu na mogućnost korištenja poslovnih resursa.

Kada je jedan od ovih računa ograničen, oglašivač neće moći koristiti taj račun za oglašavanje putem Meta tehnologija. Na primjer, ako je stranica ograničena, oglašivač neće moći pokrenuti oglase povezane s tom stranicom. Važno je napomenuti da ako je korisnički račun ograničen za oglašavanje na Meta poslovnom računu ili računu za oglašavanje, drugi članovi tih računa i dalje mogu oglašavati.

U nastavku su neki uobičajeni primjeri kršenja pravila koji mogu rezultirati ograničenjima u oglašavanju:

 • Kršenje sadržaja
 • Izbjegavanje provođenja pravila
 • Nedostatak autentičnosti računa
 • Kršenje mreža ili udruženja

Ograničenja zbog neuobičajene aktivnosti

Ako Meta primijeti neuobičajenu aktivnost na vašem Meta poslovnom računu, računu za oglašavanje, stranici ili korisničkom računu, privremeno može ograničiti određene značajke dok istražuje problem. Ova ograničenja mogu uključivati ograničenje trošenja na oglašavanje, gubitak sposobnosti dodavanja administratora, partnera ili korisnika ili gubitak sposobnosti stvaranja novih računa za oglašavanje. Možda ćete morati poduzeti određene radnje kako biste pokušali riješiti ta ograničenja, a te radnje možete pregledati u odjelu za podršku poslovanju.

Kako uložiti žalbu na ograničenja u oglašavanju?

Ako smatrate da su vaš Meta poslovni račun, račun za oglašavanje, stranica ili korisnički račun nepravedno ograničeni, možda ćete moći zatražiti pregled odluke u odjelu za podršku poslovanju. Važno je napomenuti da zatražiti ponovni pregled odluke neće naštetiti vašem odnosu s tvrtkom na bilo koji način.

Kako se nositi s ograničenjima u oglašavanju?

Kada se suočite s ograničenjima u oglašavanju na Facebooku, važno je znati kako se nositi s njima. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti:

1. Razumijevanje razloga: Prvi korak je razumjeti razlog zbog kojeg su vam primijenjena ograničenja. Provjerite obavijest ili e-mail koji ste primili od Facebooka kako biste saznali točan razlog ograničenja. Obavezno provjerite da su obavijesti koje ste primili sa Metinih e-mail adresa, odnosno da se ne radi o prijevari.
Facebook vas nikada neće tražiti vašu lozinku u e-poruci ili vam poslati lozinku kao privitak !!!

2. Ispravite kršenja: Ako su ograničenja primijenjena zbog kršenja pravila ili standarda oglašavanja, potrebno je ispraviti te kršenja. Prilagodite svoje oglase ili praksu oglašavanja kako biste se uskladili s pravilima.

3. Osigurajte sigurnost računa: Ako se sumnja na kompromitiranje vašeg poslovnog računa ili hakiranje, poduzmite korake kako biste osigurali račun. To uključuje dvofaktorsku autentifikaciju i praćenje sigurnosnih smjernica.

4. Kontaktirajte podršku: Ako smatrate da su ograničenja nepravedna ili da su primijenjena pogrešno, kontaktirajte Facebookovu podršku za poslovanje. Zatražite pregled odluke i objasnite svoj slučaj.

5. Praćenje rješenja: Nakon što poduzmete korake za rješavanje ograničenja, redovito provjeravajte stanje svojih računa i oglasa. Ako su ograničenja uklonjena, možete nastaviti s oglašavanjem kao i obično.

6. Pridržavanje pravila: Kako biste izbjegli buduća ograničenja, važno je dosljedno pridržavati se pravila oglašavanja na Facebooku. Redovito ažurirajte svoje oglase i praksu kako biste se uskladili s promjenama u politikama oglašavanja.

I za kraj, važno je napomenuti da Facebook primjenjuje ograničenja kako bi osigurao kvalitetno korisničko iskustvo i zaštitio svoju platformu od zloupotreba. Pridržavanjem pravila oglašavanja i brzim reagiranjem na ograničenja, možete nastaviti s uspješnim oglašavanjem na ovoj popularnoj društvenoj mreži.

U zaključku, ograničenja u oglašavanju na Facebooku su važan aspekt održavanja integriteta platforme. Razumijevanje razloga za ograničenja i njihovo pravilno rješavanje ključni su koraci za nastavak uspješnog oglašavanja i očuvanje pozitivnog odnosa s Facebookom.